پس از سه ماه برنامه ریزی و فعالیت اجرایی درخصوص برگزاری اولین جشنواره ملی قالی فاخر در شهر هنرپرور اصفهان، روز شنبه اول مرداد 1401 از ساعت 16 تا 19 مراسم اختتامیه جشنواره و تجلیل از آثار برگزیده در اتاق بازرگانی اصفهان برگزار شد.
این رویداد با حضور هنرمندان، تولیدکنندگان و فروشندگان فرش دستباف به همراه مدیران دستگاه های دولتی از وزارت صنعت، معدن و تجارت و دستگاه های استانی باهدف اعلام پایان اولین جشنواره ملی قالی فاخر ایران و تجللی از آثار برگزیده برگزار شد.
در ابتدا آقای علی میرجمالی، دبیر اجرایی جشنواره ضمن تشکر از همه عوامل مرتبط با برگزاری جشنواره گزارشی آماری از فرایند اجرایی و آمار آثار ارسال شده ارایه کرد و گفت: تا 17 تیرماه تعداد 229 قالی از استان های فرشی کشور در وب سایت جشنواره اظهار شد و پس از داوری اولیه تعداد 121 تخته قالی به مرحله دوم راه یافت.
میرجمالی ضمن اشاره به تنوع اقلیمی و جغرافیایی آثار ارسال شده گفت: در داوری مرحله دوم که به صورت حضوری برگزار شد، داوران قالی های دریافت شده به دبیرخانه را مورد بررسی قرار دادند و درنهایت تعدادی از آثار راهی نمایشگاه شد و امروز شاهد تقدیر از آثار برگزیده خواهیم بود.
علی کرباسیزاده، مشاور عالی رئیس اتاق بازرگانی اصفهان به عنوان دومین سخنران جشنواره نیز ارزش فرش دستباف را به انرژی نیروی انسانی و هنری که صرف آن میشود دانست و گفت: متأسفانه این محصول ملی و کاملاً ایرانی است اما هماکنون بیشتر حجم تجارت فرش دستباف دنیا در دست چین و هند است که این هنر را از ایران کپی کرده و با انجام برندینگ و بازاریابی به این موفقیت دست یافتهاند بنابراین لازمه فتح بازارهای جهانی استفاده از تکنولوژی روز و تلاش بیشتر در حوزه بازاریابی و مارکتینگ است.
در ادامه امیرحسین کمیلی، مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان و رئیس ستاد اجرایی اولین جشنواره قالی فاخر ایران اظهار داشت: خوشبختانه این جشنواره ظرف مدت کوتاه حدود چهار ماهه و در سطح کیفی خوبی برگزار شد که شاهد همراهی مطلوب اتحادیهها و انجمنهای صنفی مرتبط بودیم.
وی با اشاره به برگزاری چند جلسه کمیته فرش در مدت اخیر افزود: در این جلسات مواردی که چندین سال بر زمین مانده بود مطرح و تصویب شد که اجرای آن پیگیری میشود.
سیدرضا مرتضوی استاندار اصفهان در این مراسم اظهار داشت: از تمام دستاندرکاران برگزاری این جشنواره که نمادی از یکی از هنرهای فاخر ایرانزمین در سرزمین هنر، اصفهان زیبا بود تشکر میکنم و امیدوارم جشنواره در سالهای آینده قدرتمندتر برگزار شود.
تورج ژوله، به عنوان دبیر هیات داوران ضمن تشکر از ستاد اجرایی از طرف هیات داوران بیانیه داوران را قرائت کرد.
ایجاد خانههای خلاق فرش دستباف در اماکن تاریخی
همچنین هادی میرزایی، مدیرعامل صندوق توسعه صنایعدستی و فرش دستباف و احیاء و بهرهبرداری از اماکن تاریخی و فرهنگی اظهار داشت: ایجاد خانههای خلاق فرش دستباف و خانههای فرش یکی از این اقدامات است که امیدواریم سیر تغییر کاربری اماکنی که میتواند به این حوزه کمک کند سرعت گیرد تا مکانهای تاریخی متمرکز برای معرفی و بازاریابی فرش دستباف و آثار فاخر هنرمندان این حوزه فراهم شود.
رشد تولید و صادرات فرش دستباف در یک سال اخیر
محمدمهدی برادران، معاون صنایع عمومی وزیر صمت نیز با اشاره به رشد میزان تولید و صادرات فرش دستباف و اشتغال در این حوزه در یک سال اخیر بیان کرد: البته میزان این رشد امیدبخش است اما هنوز قانعکننده نیست. رعایت حقوق بافندگان یکی از شروط توسعه این بخش است که همه ما در این زمینه مسئول هستیم.
پایان بخش سخنرانی ها در مراسم اختتامیه جشنواره فرحناز رافع، رئیس مرکز ملی فرش ایران با بیان اینکه ۱۱۷ هنرستان فرش در کشور به آموزش این هنر میپردازند، گفت: به جز انتخاب قالیهای فاخر، فرهنگسازی و ترویج این هنر-صنعت در میان جوانان را نیز بهعنوان یکی از اهداف برگزاری این جشنواره دنبال کردیم.
پس از پایان ایراد سخنرانی ها و پخش کلیپ های مرتبط با بخش های مختلف جشنواره، برگزیدگان جشنواره مورد تقدیر قرارگرفته و جوایز خود را از مهمانان جشنواره دریافت کردند.