پس از برگزاری اولین جشنواره ملی قالی فاخر در شهر اصفهان به عنوان یک رویداد ملی که از 20 خرداد تا اول مرداد 1401 ادامه داشت و انتخاب قالی های برگزیده در قالب قالی فاخر، قالی شایسته تقدیر، قالی راه یافته به مرحله نهایی جشنواره و قالی راه یافته به نمایشگاه، جلسه به دعوت مرکز ملی فرش ایران با برگزیدگان جشنواره برگزار شد.
در این جلسه که در روز سه شنبه 11 مردادماه 1401 در ساختمان مرکز ملی فرش ایران در تهران برگزار شد، در ابتدا فرح ناز رافع ، رئیس مرکز بسته تشویقی خود را برای معرفی بیشتر و بهتر قالی های برگزیده بیان داشت.
رافع در ادامه گفت : برای نمایش و معرفی قالی های برگزیده در جشنواره در نمایشگاه بین المللی تهران، موزه فرش ایران، در شهر کیش، در کشور ارمنستان در حال برنامه ریزی هستیم و البته تحقق این موارد به مشارکت و همکاری بخش خصوصی و صاحبان قالی ها نیز نیاز دارد.
در ادامه علی میرجمالی به عنوان دبیر اجرایی جشنواره، گزارشی تصویری و آماری از فرایند اجرایی جشنواره ارایه کرده و از همکاری و مشارکت جدی سازمان صمت استان اصفهان و همچنین اتاق بازرگانی اصفهان تشکر ویژه نمود.
میرجمالی درخصوص شیوه معرفی آثار برگزیده گفت: ایجاد نمایشگاه مجازی بر روی وب سایت جشنواره، تولید محتواهای ویدیویی از آثار، مصاحبه های ویژه با تولیدکنندگان آثار، شرح داستان و روایت قالی ها، طراحی و تولید مالتی مدیای جشنواره، کتاب جشنواره، ویزه نامه الکترونیکی آثار برگزیده ا زجمله شیوه های پیش بینی شده برای معرفی قالی های برگزیده است که از طرف شرکت برگزار کننده به اجرا در خواهد آمد.
سعید عصاچی ، رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف اصفهان نیز ضمن تقدیر از اعتماد مرکز ملی فرش ایران ، زمان کوتاه برای برنامه ریزی و اجرای فرایندهای مرتبط با اولین جشنواره را از جمله مشکل های اصلی آن بیان کرد و گفت: آنچه در اولین جشنواره ملی قالی فاخر به ثمر نشست را باید بر اساس مدت زمان و منابع دراختیار قضاوت کرد.
وی همچنین ضمن بیان کم کاری بعضی از استان ها در امر جشنواره، از آقای ابوالفضل صادقی، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و فروشندگان فرش دستباف قم بابت همکاری جدی و پیگیری خوب در ارسال قالی ها و حضور در اصفهان و همکاری دلسوزانه تشکر کرد.
عصاچی ایجاد کنسرسیوم بین فعالان فرش دستباف را برای رسیدن به اهداف مشترک جزو راهکارهای اجرایی دانست.
آقای علی بردبار از استان اصفهان
از جمله برگزیدگان جشنواره ضمت تشکر از برگزارکنندگان جشنواره، گفت:
باید بر روی اصالت طرح و نقش و رنگ قالی ها از طرف مرکز ملی فرش ایران، تاکید بیشتری شود تا این میراث گرانبها از جایگاه اصلی خود دور نشود.
وی همچنین درخصوص طراحی و تدوین مجله ای تخصصی و بین المللی در حوزه فرش دستباف پیشنهاد داد و بر روی اطلاع رسانی و فعالیت های رسانه ای در حوزه فرش دستباف تاکید کرد.
نیز با بیان حضور قدرتمند فرش ماشینی در بازار، قوی ظاهر شدن و مزیت سازی فرش دستباف را به عنوان راهکار رقابت دانست و ضعف فرش ماشینی را ضعف در معرفی و ارایه در سطح بین المللی دانست و لزوم برند سازی و توجه به سلیقه بازار را تاکید کرد.
آقای فربد صیرفیان از استان اصفهان
پس از اشاره به تنوع مشارکت استان ها و مشارکت گسترده صاحبان فرش های متنوع د رجشنواره، الگوبرداری از فرایند های اجرایی رویدادهای بین المللی مانند اسکار را متذکر شد و گفت: باید در معرفی و جلوه دادن جشنواره مانند رویداد اسکار عمل کرد.
وی همچنین با هدف یکسان سازی فنی تولیدکنندگان فرش درخصوص رجشمار و تنوع شاخص معرفی تراکم فرش دستباف، استفاده از واحد تعداد گره در سانتی متر مربع یا اینچ مربع را پیشنهاد داد.
آقای محمد نصوحی از استان اصفهان
ضمن تشکر از اجرای خوب و زیبای جشنواره، تبلیغات وسیع و قدرتمند در مورد فرش دستباف را در سطح ملی و بین المللی خواستار شد و سرمایه گذاری تبلیغاتی در حوزه فرش ماشینی را در کنار قیمت رقابتی با فرش دستباف، عامل موفقیت آن صنعت در بازار مصرف شد و توان مالی تولیدکنندگان فرش ماشینی و دستباف را در حوزه تبلیغات غیرقابل مقایسه دانست.
تبلیغات برای فرش دستباف را در سطح ملی و بین المللی از وظایف بخش دولتی دانست و تبلیغات برندهای فرش را از وظایف بخش خصوصی عنوان کردو گفت: باید از توان شرکت های بزرگ مانند فولادسازی، خودروسازی در رسالت اجتماعی خود برا یحمایت زا فرش دستباف پیشنهاد داد و همچنین به استفاده از معافیت های مالیاتی در پاسخ به حمایت از صنایع دستی و فرش دستباف برای مجموعه های بزرگ اشاره کرد.
قربانی استفاده از نتایج تحقیقات بازار انجام شده در مرکز ملی فرش را توسط خانواده فرش در استان ها خواستار شد.
آقای علی دربهانی از استان تهران
ضمن بیان بخشی از مسیر حرکت خود در بخش فرش دستباف، قطع شدن ارتباط بین نسل جوان با قالی را هشدار داد و پیشنهاد داد در مرکز ملی فرش ایران، بخش مشاوره به فعالان فرش دستباف در استان ها راه اندازی یا توسعه جدی پیدا کند.
آقای ناصر ملفوظی از استان آذربایجان شرقی
که به صورت آنلاین در جلسه حضور داشت
ضمن تاکید بر ارزش جشنواره قالی فاخر و رویدادهای مشابه ، لزوم بازدید تاجران و خریداران فرش دستباف را از نمایشگاه های جانبی چننی جشنواره هایی با هدف خرید قالی های برگزیده خواستار شد.
وی لزوم ارزش بخشی به فرش دستباف در ایران را لازمه و پیش نیاز ارزشمندی این محصول در بازارهای جهانی دانست.
آقای وحید اسم خانی از استان قم
ضمن اشاره به زمان کوتاه در اجرای جشنواره بویژه ارسال آثار به دبیرخانه، استفاده از چهره های مردمی و شناخته شده در جامعه را برای معرفی و برندسازی فرش دستباف پیشنهاد کرد.
همچنین تبلیغات گسترده و استفاده از ظرفیت اتحادیه های صنفی و منابع مالی حق عضویت ها را راهکاری برای افزایش سهم تبلیغات دانست.
خانم امینی، دبیر کمیسیون گردشگری، صنایع دستی و فرش اتاق بازرگانی اصفهان نیز ضمن بیان همکاری و مشارکت اتاق بازرگانی اصفهان در پروژه جشنواره قالی فاخر ، بیان کرد : تاکید اتاق بازرگانی بر روی درگیر کردن حلقه های زنجیره فرش در اصفهان و تاثیرگذاری آن بر روی اقتصاد فرش بوده است.
آقای یاسر حنیفی، معاون تولید مرکز ملی فرش ایران
ضمن تاکید بر لزوم استمرار و تداوم فعالیت های جشنواره، اشاره به فضای اختصاصی پیش بینی شده در نمایشگاه بین المللی فرش تهران ویژه قالی های برگزیده کرد و گفت : برای قالی های برگزیده توسط مرکز شناسنامه ملی و رسمی صادر خواهد شد.
حنیفی درخصوص استفاده از شیوه استاندارد و یکسانی برای معرفی تراکم قالی گفت: مدل استفاده از تعداد گره در سانتی متر مربع در تولید شناسنامه فرش لحاظ شده است و البته ضمن رعایت این شاخص، شیوه رجشمار منطقه ای نیز حفظ خواهد شد.
در پایان ، این جلسه با جمع بندی رئیس مرکز ملی فرش ایران درخصوص برنامه های مرکز برای قالیهای برگزیده به پایان رسید. رافع در انتهای جلسه گفت: شایسته است قالی های برگزیده تا شروع جشنواره بعدی فروخته نشود تا بتوانیم در موقعیت های متفاوت آن را به نمایش درآورده و به معرفی بیشتر آثار فاخر و شایسته تقدیر بپردازیم.